Brug APV til at skabe systematik i
i arbejdsmiljøarbejdet

Arbejdspladsvurdering

Alle organisationer med ansatte skal gennemføre en arbejdspladsvurdering – også kendt under forkortelsen APV. Det er en lovpligtig proces, der skal sikre at arbejdspladsen løser og forebygger eventuelle arbejdsmiljø-problematikker.

APV’ens 4 elementer

  1. Afdæk jeres arbejdsmiljøforhold og foretag en risikovurdering
  2. Vurder, om der er forhold i arbejdsmiljøet, der kan medvirke til sygefravær
  3. Lav en handleplan, hvor I beskriver problemerne og angiver, hvordan og hvornår de løses
  4. Gennemfør handleplanen og følg op på, om løsningerne har den ønskede effekt
1-apv-4-elementer.png

Illustration fra Arbejdstilsynet

Hvor ofte skal man lave APV?

Som ovenstående viser, så er APV’en mere en blot en kortlægning af arbejdsforholdene. Det er også en risikovurdering samt en handleplan, der skal gennemføres og følges op på. Man kan derfor med fordel se APV’en som en kontinuerlig proces, hvor man som organisation løbende kortlægger og analyserer arbejdsmiljøet og tager fat i de problemer, som I får øje på.

Det er lovpligtigt, at I som organisation laver APV mindst hvert 3. år, hvor I afdækker og vurderer alle organisationens arbejdsforhold. Hvis der indenfor den 3. årige periode sker forandringer eller udvikling for organisationen, så kræves det, at der foretages en APV, der afdækker de nye forhold, som kan have betydning for arbejdsmiljøet. Det kan fx være ændring i organisationsstruktur og arbejdsprocesser, flytning eller ny ledelse.

Hvem skal deltage i APV’en?

I organisationer med arbejdsmiljøorganisation (AMO) skal AMO deltage i hele APV-processen. Det vil sige, at alle i AMO skal deltage i planlægningen, tilrettelægning og gennemførsel af kortlægning og risikovurdering, i udarbejdelsen af handleplan, gennemførelsen og opfølgning.

I organisationer med 1-9 ansatte skal alle medarbejdere deltage i hele APV-processen.

Det er arbejdsgivers ansvar, at organisationen gennemfører APV-processen, og at medarbejdere bliver inddraget. Samtidig kan en arbejdsgiver ikke alene etablere en god og konstruktiv proces. Medarbejdere har derfor også et ansvar i at engagere sig i processen.

Formelle krav fra arbejdstilsynet

Foruden krav om hvor ofte en APV skal foretages og hvem, der skal deltage i processen, som beskrevet ovenfor, så er der krav om at:

  • APV’en skal være skriftlig – fysisk eller elektronisk, så den er synlige for alle medarbejdere og ledere.
    • I praksis betyder det, at I skal have nedskrevet jeres handleplan, hvori arbejdsmiljø-problematikker og risici fremgår samt hvordan I tager hånd om dem og efterfølgende følger op.
  • APV’en skal omfatte både det fysiske og det psykosociale arbejdsmiljø
    • I praksis betyder det, at I skal afdække både de fysisk og psykosociale forhold i jeres arbejdsmiljø.

Hvad betyder det, at der er metodefrihed til APV-arbejdet?

Det betyder, at I selv kan bestemme, hvordan I går til APV-arbejdet, og hvilken metode i afdækningen, der passer bedst til jeres organisation. Det er altså ikke et krav at afdækningen af arbejdsmiljøforholdene skal foretages med en spørgeskemaundersøgelse, hvis I fx kun er 5 ansatte.

Find konkrete redskaber til at arbejde struktureret med APV